Nedkylning


Kalvens temperatur kontrolleras bäst med hjälp av en termometer. Nyfödda kalvar har normalt en kroppstemperatur mellan 39-39,5 grader. Vid svåra kalvningar har kalven ofta en lite högre temperatur initialt för att sedan tappa i temperatur till under 38,5 grader inom en timme. Detta beror på att kroppens ämnesomsättning och värmeproduktion har blivit satt ur balans. Kalvar kan också bli nedkylda av drag/vind, fuktig päls och svält. Nedkylda kalvar har ofta ett försämrat antikroppsupptag och blir lättare sjuka än normalvarma kalvar.  

För att undvika nedkylning bör man för det första se till att kalven redan innan den är född skyddas från dåliga väderförhållanden som kan göra att kalven blir nedkyld. Likaså bör den födas på ett torrt underlag, helst med tillgång ett tjockt lager isolerande strö.  

När kalven är född bör man hjälpa den att hålla sig varm. Kons slickande bidrar förutom att stimulera andningen till att kalven blir torr och motverkar den nerkylning som den nyfödda kalven utsätts för. Om inte kon själv uppsöker kalven är det bra om man kan flytta fram kalven till kons huvud eller själv torka kalven med en handduk eller lite halm. Det första råmjölksmålet är också viktigt för fortsatt värmeproduktion och bör ges snarast efter födseln. 

Kalvar som redan blivit nedkylda till under 38 grader bör snarast värmas upp. Lätt nedkylda kalvar svarar ofta bra på att placeras i torr värme exempelvis under värmelampa eller liknande, men i vissa fall kan en torr päls även isolera mot värmen utifrån. I dessa fall och för kraftig nedkylda kalvar är ett varmt vattenbad vid 38 grader den enda effektiva behandlingen. Om vattenbad används bör man se till att vattnet håller temperaturen samt att kalven skyddas från nedkylning när den tas upp från badet.