Hullbedömning


Det är lätt att bli hemmablind och vänja sig vid att kalvar ska se ut på ett visst sätt och därför bör man regelbundet kalibrera sin egen skala så att man försäkrar sig om att kalvarna är i rätt hull. Detta bidrar till att man kan anpassa kalvarnas utfodring så att de inte tappar i hull eller blir för feta. Man bör under hela djurets liv eftersträva normalhull (hullpoäng 3 på en femgradig skala). Hullbedömning på kalv görs genom att studera eller känna på ländryggen, närmare bestämt ryggområdet bakom höftknölarna. I detta område har kalven både tornutskott och tvärutskott som går rakt uppåt, respektive rakt ut åt sidorna från ryggkotorna. Om området mellan tornutskott och tvärutskott är konkavt (buktar inåt mot ryggraden) är kalven för smal och behöver mer energi. Om detta område är konvext (buktar utåt från ryggraden är kalven för fet och man bör i första hand se över förhållandet mellan protein och energi. Om det varken är konkavt eller konvext är kalven i lagom hull. Kalvar under 3 månader kan vara svåra att hullbedöma med denna metod och på dessa är det ofta bättre att bedöma hullet i förhållande till om bakdelsmuskulaturen är dåligt eller väl utvecklad.